Carpaccio z ośmiornicy, zupa rybna i ręcznie przygotowywane makarony – m.in. takich przysmaków można spróbować w restauracji Benvenuti in Italia w legnickiej Galerii Piastów. Lokal otwarty jest od 7 maja. Włoskie potrawy wyczarowane przez mistrza kuchni Zbigniewa Kowalczyka ze świeżych, regionalnych produktów podbijają już serca gości restauracji.
Benvenuti in Italia to restauracja z typowo włoską kuchnią. Zbigniew Kowalczyk, utytułowany kucharz i szef kuchni Benvenuti: – Bardzo wiele jest miejsc, zarówno pizzerii jak i restauracji, które nazywają się włoskimi, a w rzeczywistości nie mają nic wspólnego z kuchnią prawdziwej Italii. Z naszych potraw zadowolony będzie nawet rodowity Włoch.
Czym wyróżnia się Benvenuti? – Stawiamy przede wszystkim na najwyższą jakość i świeżość produktów. Wszystkie makarony przygotowywać będziemy ręcznie, w tradycyjny sposób. Nie używamy półproduktów – mówi Zbigniew Kowalczyk.
Poza typowymi pastami można spróbować makaronów w nowej odsłonie (np. spaghetti z mulami i pomidorami, ravioli z ricottą i szpinakiem). Prawdziwym rarytasem, rzadko dostępnym w Polsce, jest carpaccio z ośmiornicy i risotto ze świeżymi owocami morza.
Nie brakuje też delikatnych, grillowanych mięs (np. jagnięciny, wołowiny), wybornej szynki prosciutto i uwielbianej przez Polaków włoskiej pizzy na cienkim cieście, która swój niepowtarzalny smak zawdzięcza najwyższej jakości składnikom i wyszukanym, dobrze skomponowanym dodatkom, a także wypiekaniu w tradycyjnym piecu.
Od czwartku do niedzieli restauracja zaprasza na świeże ryby i owoce morza. Do wyboru są m.in. łosoś, okoń morski, pstrąg, dorada, flądra i jesiotr. Benvenuti przygotowało również menu dla dzieci.
Przepyszna włoska kuchnia nie byłaby tak kusząca bez obłędnych w smaku deserów. W Benvenuti można spróbować delikatnej panna cotta z musem malinowym, klasycznego tiramisu lub słodkiego tortu z ricotty. W ofercie restauracji znalazły się również oryginalne włoskie, białe i czerwone wina.
Benvenuti in Italia – witamy we Włoszech!